štvrtok 13. apríla 2017

Prosté nohavice

Síce neskôr, ale predsa sa nám s Baškou podarilo stretnúť, navyše počas voľného dňa a dokonca ešte pred príchodom dažďa. A tak po viac ako mesačnom odkladaní sme si mohli nafotiť na nejaký čas azda posledné nohavice v šatníku. A stihli sme to dokonca ešte kým žiaria čistotou a voňajú novotou. Predsa len, táto prírodná "biela" v tejto podobe asi dlho nevydrží... 

 


Tento pomerne úzky model nohavíc bol ušitý opäť podľa poslednej zo série kníh Clothes of the Common People in Elizabethan and Early Stuart England od Stuarta Peacheyho, konkrétne podľa nohavíc v anglickej terminológii nazvaných "simple breeches", ktorých strih je až prekvapivo podobný strihu na nohavice zvané "venetians" a to i napriek svojmu neskoršiemu datovaniu dokonca až do roku 1650. 

Ako bolo naznačené v úvode, ako zvrchnú látku sme použili prúžkovanú vlnu v prírodnej farbe, podšívka je jemné nebielené ľanové plátno a pás aj poklopec sme už klasicky vystužili hrubším ľanovým plátnom. Gombíky na týchto nohaviciach sú vlnené, veľké 15 mm. Zapínanie pásu je riešené dvojicou šnúrok pletených na lucetke doplnených o nákončia pre pohodlnejšiu manipuláciu. 


Po dlhšom čase sme nohavice pre spojenie s doubletom vybavili kovovými háčikmi made by Alistaire. Výhoda ľudí nášho rozmeru spočíva v tom, že na týchto súčiastkach sa dá pokojne šetriť bez toho, aby to vyzeralo chudobne, preto na úseku, ktorý bude s doubletom spojený, je týchto háčikov iba päť. Ďalšie dva o čosi menšie, slúžia na zopnutie nohavíc pod kolenom. Nanešťastie, očká tohto zapínania budeme musieť pred akciou opäť o čosi posunúť pre pohodlnejšie zapínanie.


Ako je jasne vidieť, do bočných švov sú znovu všité hlboké vrecká, na ktoré padla za obeť časť rodinného dedičstva po starej mame - niekoľko desiatok rokov starý ľanový obrus, používaním a praním nádherne vybielený. 


No a teraz ku všetkým tým nohaviciam podokončovať rozpracované doublety...;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára