pondelok 25. júna 2018

Skladba odevu "řemeslníka války"

Áno, sme ďaleko za plánom. Ale nevzdávame sa a aspoň čosi málo z rozpracovaného tu a tam stihneme dokončiť. A teda dlho po našom "komixe" uverejnenom na základe Baškinho článku publikovaného v zborníku Semináru odievania 2016 sme do prezentovateľnej podoby dotiahli i jeho mužskú verziu venovanú skladbe odevu vojakov počas Tridsaťročnej vojny. Hoci na ilustračných fotografiách je možné vidieť vojaka v odeve zo záverečnej fázy konfliktu, v skladbe odevu oproti obdobiam ranejším sa žiadne zásadné rozdiely nevyskytujú.


Na úvod by sme radi poznamenali, že podobne ako je uvedené aj v Baškinom článku v zborníku, ani v tomto prípade sa nejedná o presnú rekonštrukciu konkrétneho odevu. Avšak aj tento odev je zložený zo všetkých odevných častí tak, aby tieto spolu rešpektovali celkový vzhľad a tvar odevu obyčajného muža v prvej polovici 17. storočia a aby zahŕňal jednotlivé vrstvy podľa aktuálnych potrieb jeho majiteľa počas celého roka. 

Na tomto mieste by som opäť raz odkázal na rozsiahly a kvalitne spracovaný článok Odívaní v době třicetileté války Romana Alistaira Urbaniho, ktorý bol publikovaný v Sborníku příspěvků Workshopu třicetileté války, 2012. Práve v tomto sa venuje okrem iného tiež rozdeleniu jednotlivých odevných vrstiev na tri základné vrstvy:

1. spodné prádlo ako základná vrstva (košeľa, spodky, pančuchy)
2. hrejivá stredná vrstva (waistcoat, male petticoat, doublet)
3. horná vrstva v podobe zvrchníkov (kabát, plášť, cassock, soldiers coat)

No a keďže tento článok je zrejme v tridsiatkovej komunite už notoricky známy a nie je treba ho bližšie rozoberať, skúsime sa zamerať rovno na konkrétne odevné vrstvy.

Ako spodné prádlo je možné na úvodnej ale i nasledujúcej fotografii vidieť košeľu z nebieleného ľanového plátna, sivé pletené pančuchy a červené vlnené podväzky s mosadznými nákončiami. Košeľa je dlhá pod kolená a slúži tiež ako nočná košeľa. Samozrejme, nie len táto konkrétne, ale vždy tá čistejšia na akcii. Hoci to asi bude niektorým pripadať zvláštne, spodné prádlo medzi akciami skutočne perieme. Predsa len, dostáva zabrať pravdepodobne najviac. Ako vidieť na fotografii, pančuchy sú podväzkom sťahované nad kolenom. V skutočnosti je viacero spôsobov viazania, pre tieto nohavice používam osobne radšej tento spôsob, vďaka ktorému je pančucha prichytená na dvoch miestach, okrem tohto aj pod kolenom nohavicou samotnou. Prečo pletené a nie šité pančuchy? No pretože som mušketier-šťastlivec a tiež preto, že dosť často kopem/-e za skutočné anglické regimenty, kde to nezvyčajné nie je. Ako uvidíte nižšie, napriek tomu som stále vlastníkom aj šitých pančúch...

Dôležitá poznámka: Ide o spodný, neformálny odev. Takto sa slušný človek nebude pohybovať na verejnosti. Výnimkou je azda len to, že narazí na menej slušných, ktorí ho o všetko ostatné oberú podobne, ako je vidieť na scénach obrazov s tematikou rabovania.

Košeľa napriek svojej dĺžke sa zastrkuje celá do nohavíc, ak sú tieto ušité správne, zaručene sa tam bez problémov vojde. Ako vidieť na zábere, košeľa má len úzky golier, napriek tomu je dostatočne vysoký, aby sa na neho (ďalšou alternatívou je golier doubletu) dal nastehovať nejaký ten módny padavý (alebo iný) golier. Osobne nemám práve dobré skúsenosti s jeho používaním a výdržou pri používaní muškety, a tak ho jednoducho vo väčšine prípadov nenosím. Azda teda len s výnimkou nedeľných bohoslužieb. Úplne to isté platí aj pre manžety. 

Za zmienku pri tomto zábere tiež stojí, že zozadu na pančuche po celej dĺžke lýtka by mal byť viditeľný šev typický aj pre pletené pančuchy v tomto období a tiež to, že nevidieť podväzok schovaný vnútri nohavice. 

Ide stále o neformálny odev, napriek tomu je túto kombináciu vidieť u ťažko pracujúcich ľudí v teplých mesiacoch, ale napríklad i u vojakov budujúcich poľné opevnenia.


Na košeľu sa mohol v prípade chladu obliekať vlnený waistcoat (slovenský, resp. český termín sme zatiaľ nenašli, momentálne sa však zdá, že máme zaujímavú stopu). Ide už o hrejivú, resp. zatepľovaciu vrstvu porovnateľnú s našou mikinou alebo svetrom. Viac o waistcoatoch sa dočítate v už pomerne starom článku Povedz teplo, koľkokrát chceš. Ako vidíte, aj v tomtom prípade je waistcoat zastrčený do nohavíc tak, aby bolo možné si na neho obliecť doublet a nič neprekážalo jeho spojeniu s nohavicami. 

Táto kombinácia ešte síce nespĺňa úplne predpoklady formálneho odevu, napriek tomu je na verejnosti vidieť vo waistcoatoch odetých napríklad trhovcov alebo členov posádok lodí. Samozrejme, v takom prípade vždy s pokrývkou hlavy, tu konkrétne s plsteným klobúkom.


Ako sa zdá, vonku sa v posledných dňoch ochladilo, a tak sa nasúkame do doubletu! Potom už len navliecť háčiky nohavíc do očiek na skrytom všitom páse a hotovo. V tomto prípade už pôjde o formálny odev, hoci do skutočne chladného počasia. V ňom môže človek vyraziť pokojne do ulíc, za ženskými či len do taverny. A napríklad tu, ak by vám to bolo skutočne nepohodlné z rôznych dôvodov, pokojne si smiete doublet odopnúť od nohavíc či ho úplne vyzliecť a stále ste oblečení spoločensky prijateľne.


V podstate základom formálneho odevu je kombinácia nohavíc a doubletu. Ak by toto bol okrem spodného prádla váš jediný odev, nikto na vás nebude na ulici zazerať. Samozrejme za predpokladu, že je ušitý správne, je to zase raz o čosi lepšie pre vás. Dobre padnúci odev vás nebude obmedzovať ani pri práci, ani pri boji a to aj bez nejakých väčších zásahov, ako napríklad oddeľovanie od nohavíc. 

Na zábere vidieť mušketiera v najprostejšom možnom odeve, samozrejme doplnenom o nevyhnutnú výzbroj.


Ďalšou vrstvou je zvrchník. V 17. storočí sa spomína viacero jeho typov a modelov, my sme sa zamerali iba na tie "vojenské". Tým prvým je v podstate úplne obyčajný kabát. Ak však takýchto kabátov ušijete niekoľko stovák na zakázku od armády a táto zákazka je náležite spreneverená, akousi záhadou sa z takého kabátu stáva kabát vojenský, v angl. terminológii soldiers coat. Dosť často býva ušitý z menej kvalitných materiálov a zvyčajne tiež môže okrem ochrany drahšieho doubletu plniť i funkciu akejsi uniformy. 

Pri pozornejšom pohľade tiež vidieť na krku plátenú šatku dosť dlhú na to, aby zakryla nielen krk, ale v prípade potreby aj hlavu pod klobúkom.

V tomto bode sme sa stali práve kompletne oblečeným pre plnenie bojových i nebojových úloh pri armáde a takmer vystrojeným pre zahájenie ťaženia.


Pomerne typickým typom vojenského zvrchníka je kazak, angl. cassock. Ide o zvláštne šitý plášť, ktorý rôznym spájaním jednotlivých dielcov množstvom gombíkov je možne prerobiť na kompletný kabát alebo len na jeho čiastočnú verziu tak, aby ním bolo možné prekryť výzbroj. Kým táto je na fotografii vyššie umiestnená na zvrchníku, v prípade kazaku sa ukrýva celá pod ním. To je obzvlášť výhodné práve napríklad v daždivom počasí, keď aj počas procesu nabíjania je strelecké vybavenie prekryté vrstvami tkaniny.

Na fotografii je tažký vlnený kazak zopnutý do takmer celokolového plášťa a na spôsob plášťa len nedbalo prehodený cez ramená.


A na záver jeden v nepohode a nečase vyčkávajúci mušketier. Je oblečený vo všetkých vyššie spomenutých vrstvách doplnených o pár šitých pančúch a zabalený do "plášťa", ktorý tiež môže slúžiť aj počas spánku ako deka.


Celý tento rýchlokurz skladby odevu je vystavaný v podstate na jedinej veci: na vrstvení odevu. Človek, ktorý strávi nejaký čas v nepriaznivom počasí, pomerne rýchlo príde na to, akú dôležitú úlohu plnia správne zoradené vrstvy odevu. Nie inak to je aj v rámci reenactmentu "nášho" obdobia. Vo svojej podstate vidíte na fotografiách kompletné vybavenie mušketiera v závere Tridsaťročnej vojny. A to vrátane výzbroje a obsahu snapsacku, v ktorom po vzore zmienok vojakov z anglickej občianskej vojny nikdy nechýba náhradná košeľa a pár pančúch, ktoré umožňujú sa prakticky kedykoľvek prezliecť do suchého alebo navrstvením zvýšiť tepelný komfort. Úprimne, v posledných rokoch na akcie brávam so sebou len toto vybavenie (s menšími úpravami podľa podujatia) a po väčšinu roka necítim potrebu využívať ani len slamník, deku, lavice, stoly alebo dokonca stan (no ale skúste niekto Baške povedať, že ideme bez stanu, ak práve nie je poruke kozí chliev, ehm). Jednoducho mi to poskytuje všetok potrebný komfort a možnosti plniť úlohy na týchto akciách.

A najlepšie na tom je, že okrem muškety s furketou sa to všetko dá odniesť v jednej zipsovacej taške od IKEA!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára