piatok 3. apríla 2015

Mušketier regimentu Gen. Mortaigne, 1645

Do sezóny 2015 som naskočil vo februári zimným táborením na Šariši a marcovou pripomienkou bitky pri Jankove v sčasti vynovenom vybavení. V podstate len doplnenom o niekoľko súčiastok ako pleteninové pančuchy či waistcoat, o ktorom sa viac môžete dozvedieť aj priamo na tomto blogu. Tieto novinky buď doplnili, alebo nahradili už opotrebované a nie celkom funkčné kusy. Zároveň tak prešli testovaním ešte pred samotnou sezónou, keďže so žiadnou z nich som dosiaľ nemal osobné skúsenosti. Výsledok? Povedzme, že investície všetkého druhu sa oplatili.

Postava Olaffa Kühnemanna tak pomaličky naberá svoju ďalšiu "definitívnu" podobu. Raz darmo, roky v švédskych službách sú to lepšie, čo ho počas jeho vojenskej kariéry stretlo. A keďže práve mieri so svojím čerstvo zásobeným a vybaveným regimentom do Čiech, je to na ňom vidieť. Stále pomerne oddýchnutý, s dostatkom oblečenia v zatiaľ dobrom stave, vo vreckách ukrýva dokonca niekoľko mincí rôznej hodnoty.

Napriek tomu so sebou nenesie nič, čo by ho počas presunu výrazne obmedzovalo alebo ťažilo. Po vreckách a v snapsacku má ukrytých niekoľko kusov náhradného oblečenia, trochu jedla a pár predmetov dennej potreby, bez ktorých by si neporadil.

Na zábere vpravo je Olaff zachytený v modro-žltom kabáte, spomínanom v súvislosti s príslušníkmi švédskej armády, ktorý v tomto období funguje ako uniforma. Je vyrobený z modrého vlneného súkna podradnej kvality a podšitého nebieleným ľanom tak, aby náklady na jeho výrobu boli čo najnižšie. Fasovaný, na rozmernejšiu postavu šitý kabát má oblečený na ostatných vrstvách odevu tak, aby fungoval ako ďalšia vrstva a zároveň aby chránil odev pod ním pred poškodením. Takto by mohol byť Olaff vystrojený v bitke pri Jankove, kde jeho regiment bude stáť v strede švédskej zostavy a opakovane útočiť na postavenie nepriateľa.

Vľavo je možné vidieť Olaffa na hliadke v niekoľkodňovom tábore počas presunu jeho regimentu k Jankovu. Je vystrojený tak, aby bol schopný plniť povinnosti počas strážnej služby v chladnom počasí. Dve košele, waistcoat a doublet tvoria dostatočnú tepelnú ochranu, v prípade potreby môže siahnuť ešte po kabáte. V stave krajnej núdze by použil akúkoľvek ďalšiu dostupnú vrstvu, ktorá by ho ochránila pred chladom a zároveň nebránila výkonu služby. Nohy sú pred zimou chránené dvoma pármi pleteninových pančúch, ktorých zisk je pre obyčajného mušketiera čosi ako malý zázrak.

Olaffovi sa v poslednom čase konečne opäť raz darí, no na budúcnosť však zbytočne nemyslí. Za roky služby sa naučil, že situácia sa môže zmeniť k horšiemu zo dňa na deň, a tak si toto obdobie hojnosti spokojne vychutnáva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára