streda 6. augusta 2014

Festival dobovej kuchyne III.

Počas prvého augustového víkendu sa konal pod hradom Šelmberk pri Mladej Vožici po ročnej odmlke už tretí ročník Festivalu dobovej kuchyne, za organizáciou ktorého stoja ľudia blízki združeniu Danar.



Samotná myšlienka festivalu je jednoduchá, inak snahu o priblíženie stravovania sa našich predkov verejnosti nazvať nemožno. Keďže stravovanie už v minulosti bolo komplexnou záležitosťou, priestor na festivale dostávajú nielen kuchyne rôznych historických období, ale i rôzne odbornosti stravovania. Vďaka tomu bola na nedávno skončenom ročníku možnosť ochutnať množstvo jedál i nápojov, ktoré vymenovať hádam ani nie je možné. Diváci okrem možnosti ochutnávať mohli tiež sledovať prípravu jednotlivých jedál naživo, konkrétne recepty s kuchármi rozoberať, či dokonca hlasovaním v ankete zvoliť to najchutnejšie. V prípade, že poctivo ochutnali všetky jedlá, mali tiež možnosť získať brožúrku s popisom prípravy všetkých jedál.

Obzvlášť zaujímavým bodom programu je renesančná hostina, ktorá sa koná niekoľkokrát za deň a lístok na ňu si je možné dokúpiť ku klasickému vstupnému. Divák má možnosť stať sa súčasťou zaujímavého programu, ktorý okrem dvorskej konverzácie, hudby a tanca zahŕňa najmä šesť chodov podávaných v ručne maľovaných servisoch.

Keďže sa festivalu zúčastnili viacerí členovia Mortaigne regimentu, priestor dostala i vojenská poľná kuchyňa, v ktorej väčšina z nich našla uplatnenie. Pod dohľadom šéfkuchára Alistaira sme pripravovali okrem Platinovych bôbov tiež nápoj ako stvorený na chladné jesenné večery, maslové pivo.












A za odmenu, že ste sa úspešne prepracovali až na toto miesto, zaslúžite si naše dva recepty v takmer pôvodnom znení:

Maslové pivo

Vezmite tri pinty piva, dajte do neho päť vaječných žĺtkov, rozmiešajte ich v pive a postavte v cínovom hrnci na oheň. A dajte do toho pol libry cukru, za penny roztlčeného muškátového oriešku, za penny roztlčených klinčekov a za pol penny rozdrveného zázvoru. Keď je to všetko v hrnci, vezmite ďalší cínový hrniec a prelejte to, a postavte na oheň znovu, tesne pred vzkypením zložte z ohňa, a dajte misu nesoleného masla do toho, a opäť prelievajte z jedného hrnca do druhého.

 A good huswifes handmaide for the kitchen (1594), preklad Roman Alistare Urbáni

Platinove bôby na panvici

Bôby uvarené s cibuľou, figami, šalviou a rôznymi ďalšími bylinami podľa výberu uvar domäkka a osmahni na dobre vymastenej panvici. Potom prelož na okrúhlu doštičku alebo plochú misu a posyp korením.

Bartolomeo Platina, De honesta voluptate et valetudine (1475)

Foto k článku: Baška Šullová a David Kočí

Celkový pohľad na festival na fotografiách od Páva Lučištníka najdete na jeho FB.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára