Samotná myšlienka festivalu je jednoduchá, inak snahu o priblíženie stravovania sa našich predkov verejnosti nazvať nemožno. Keďže stravovanie už v minulosti bolo komplexnou záležitosťou, priestor na festivale dostávajú nielen kuchyne rôznych historických období, ale i rôzne odbornosti stravovania. Vďaka tomu bola na nedávno skončenom ročníku možnosť ochutnať množstvo jedál i nápojov, ktoré vymenovať hádam ani nie je možné. Diváci okrem možnosti ochutnávať mohli tiež sledovať prípravu jednotlivých jedál naživo, konkrétne recepty s kuchármi rozoberať, či dokonca hlasovaním v ankete zvoliť to najchutnejšie. V prípade, že poctivo ochutnali všetky jedlá, mali tiež možnosť získať brožúrku s popisom prípravy všetkých jedál.
Obzvlášť zaujímavým bodom programu je renesančná hostina, ktorá sa koná niekoľkokrát za deň a lístok na ňu si je možné dokúpiť ku klasickému vstupnému. Divák má možnosť stať sa súčasťou zaujímavého programu, ktorý okrem dvorskej konverzácie, hudby a tanca zahŕňa najmä šesť chodov podávaných v ručne maľovaných servisoch.
Keďže sa festivalu zúčastnili viacerí členovia Mortaigne regimentu, priestor dostala i vojenská poľná kuchyňa, v ktorej väčšina z nich našla uplatnenie. Pod dohľadom šéfkuchára Alistaira sme pripravovali okrem Platinovych bôbov tiež nápoj ako stvorený na chladné jesenné večery, maslové pivo.
A za odmenu, že ste sa úspešne prepracovali až na toto miesto, zaslúžite si naše dva recepty v takmer pôvodnom znení:
Maslové pivo
Vezmite tri pinty piva, dajte do neho päť vaječných žĺtkov, rozmiešajte ich v pive a postavte v cínovom hrnci na oheň. A dajte do toho pol libry cukru, za penny roztlčeného muškátového oriešku, za penny roztlčených klinčekov a za pol penny rozdrveného zázvoru. Keď je to všetko v hrnci, vezmite ďalší cínový hrniec a prelejte to, a postavte na oheň znovu, tesne pred vzkypením zložte z ohňa, a dajte misu nesoleného masla do toho, a opäť prelievajte z jedného hrnca do druhého.
A good huswifes handmaide for the kitchen (1594), preklad Roman Alistare Urbáni
Platinove bôby na panvici
Bôby uvarené s cibuľou, figami, šalviou a rôznymi ďalšími bylinami podľa výberu uvar domäkka a osmahni na dobre vymastenej panvici. Potom prelož na okrúhlu doštičku alebo plochú misu a posyp korením.
Bartolomeo Platina, De honesta voluptate et valetudine (1475)
Foto k článku: Baška Šullová a David Kočí
Celkový pohľad na festival na fotografiách od Páva Lučištníka najdete na jeho FB.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára