štvrtok 27. decembra 2018

Bandalír vz. Emden

Práve sa končiaci rok priniesol viacero nových kusov vybavenia, avšak titul absolútneho viťaza si v samom závere roka odnáša nový bandalír z dielne Romana Alistaira Urbaniho.


Bandalír je replikou originálnych kusov uložených v Emdenskej zbrojnici na severozápade Nemecka. Dôvodov pre výber práve tohto typu bolo viacero, okrem iného tiež kvalitná obrazová dokumentácia vrátane mierok a rozmerov, ktoré boli následne prenesené na jednotlivé diely repliky. Bandalír je prostý a ničím navyše na prvý pohľad nezaujme, ide o úplne obyčajnú súčasť mušketierskeho vybavenia. Za zmienku však pri tomto modeli stoja určite "apoštoly", ktoré mimo toho, že nemajú v reenactmente bežne používaný tvar "valca", sú potiahnuté 0,2 mm hrubým pergamenom. Okrem toho na všetko lepenie bol použitý kostný glej a farbený glejovou temperou s hnedým pigmentom. Pre vyššiu trvanlivosť sú "apoštoly" navyše natreté šelakom.

Všetky šnúrky sú rúčne splietané z ľanovej nite.

Okrem "apoštolov" stoja za zmienku dve očká na zavesenie náhradného dútnaku na zadnej časti popruhu, jedno je kovové, jedno kožené.

U časti bandalírov z Emdenskej zbrojnice popruh disponuje aj rozšírením popruhu v oblasti ramena, kam sa zvyčajne kladie mušketa. Toto je na origináloch vyriešené našitím ďalšieho kusu silnej kože ku popruhu. Keďže však mne osobne sa toto riešenie nepáči a mám tiež o jeho využívaní vlastnú teóriu, zvolil som si bandalír bez tohto vylepšenia. Popruh i kapsička na gule sú tak úplne jednoduché, len farbené dobovým spôsobom oxidmi železa (vinegaroon).

Momentálne bandalír žiari novotou, avšak predpokladám, že už po tejto sezóne začne naberať ten správny vizuál.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára