piatok 27. januára 2017

Horúce novinky roku 2017

Tak hurá!

Konečne sa nám s Baškou podarilo všetko zosúladiť a pár starších, ale i úplne čerstvých noviniek sme odfotili v podobe, ktorú sa nemusíme hanbiť ukázať svetu. Po niekoľkých rokoch venovaných primárne roku 1645 sme sa vrátili o niekoľko dekád naspäť a začali dávať pomaličky a postupne jeden komplet aj na úplný začiatok 17. storočia.



Waistcoat ako zatepľovacia vrstva na tomto blogu už predstavený bol. K tomu pôvodnému červenému sme dali dokopy jeden hrubší, z vlny prírodnej farby. Jednak sme potrebovali uvoľniť nejaké miesto v našich "skladoch", jednak ide o častú farbu waistcoatov. Na druhej strane, použitá látka je asi zbytočne hrubá, možno sa časom trochu viac vydupe a zjemní. 

Nové veci sme si skúsili aj na "above knee breeches" (náš voľný a láskyplný preklad znie gačky povyše kolien), ako sú nazvané v knihe, z ktorej sme pri ich výrobe vychádzali: Clothes of the Common People in Elizabethan and Early Stuart England od pána Stuarta Peacheyho. Ako zvršok sme použili sivú vlnu, ako podšívku sivý ľan a pás s poklopcom sme vystužili zvyškami hrubšieho ľanového plátna. Ako gombíky poslúžili cínové gombíky od Pinďu, ošklbané zo starších a už nepoužívaných odevov. Rovnako tak sme recyklovali aj šnúrky s nákončiami. Na podväzky boli použité zvyšky vyššie spomínaného červeného waistcoatu. Pančuchy nové nie sú, ale stále sú skvelé a stále ich mám rád. Večná škoda, že k ich používaniu v rámci stredoeurópskej tridsiatky je potrebné pristupovať opatrne.

No a posledná, úplne čerstvá novinka...


Ručne šité topánky od Simurlan Shoes z Ukrajiny. Síce sa v našom okruhu pohybuje viacero párov, objednávanie namieru šitej obuvi po internete nie je vec, ktorá by ma naplňovala pokojom. Predovšetkým po skúsenostiach s brnianskym Maxamom, ktorý sa mi namieru netrafil ani vtedy, keď si ju bral osobne. Avšak chlapík z Ukrajiny je z iného cesta, počnúc dohovorom, priebežným informovaním o stave objednávky pokračujúc, dodržaním termínu končiac. O kvalite produktu ani nehovorím, navyše za viac ako prekvapujúcu cenu.

Ďalší na rade je doublet (alebo doublety???), ten však momentálne padá na absencii vhodnej látky. Našťastie nás zatiaľ čas netlačí do takej miery, aby bolo nutné siahnuť po náhrade. Optimizmus nám ale nechýba, strih je hotový, ostatný materiál nachystaný, ostáva nám len hľadať... 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára