streda 1. februára 2023

Komplet podľa Nidermayera (1560)

Tak po ozaj dlhom čase plnom zásadných životných zmien sa podarilo dokončiť čosi, čo jednak stojí aspoň podľa niektorých z nás za zmienku, no a jednak sa podarilo to aspoň trochu zdokumentovať. Ide o sadu inšpirovanú kompletom popísaným v knihe krajčírskeho majstra Nidermayra z roku 1560.


Toto dielo bolo spolu s ďalšími dvoma rakúskymi krajčírskymi knihami (Ennsova, Leonfeldnerova) verejnosti predstavené v knihe Marion McNealy a Katherine Barich Drei Schnittbücher (2015).

Komplet je jedným z trojice podobných, podľa textu určených pre služobníka alebo páža a skladá sa z nohavíc, zvrchníka s naberanými rukávmi, rukavíc a kukly. Zdá sa, že ide o jediný takto ucelený komplet, avšak jeho jednotlivé súčiastky je možné vidieť aj v iných publikovaných krajčírskych knihách z Čiech, Slovenska či Poľska. 

Hoci nohavice sú o tomto čase k nahliadnutiu na figuríne krajčírskeho tovariša na výstave Mistři cechu oděvních v Husitskom múzeu v Tábore, ostatné súčiastky z nášho kompletu je možné vidieť na záberoch. 

Vzhľadom k tomu, že v Nidermayrovej knihe nie je zmienka o type či rozmeroch použitého materiálu, použili sme na zvrchník (nem. Rock, angl. Gown) hnedé ťažké vlnené súkno, po diskusii s priateľmi sme nakoniec zvolili aj ľanovú podšívku. Skvelý spôsob ako recyklovať zvyšky materiálu nahromadené v predošlých rokoch, podšívka sa skladá z troch rôznych typov ľanu. Suknička zvrchníka je celokolová, dlhá 2/3 lakťa (52,3cm) tak, ako je v knihe stanovené pre zvrchník služobníka. Dĺžka sukničky pre páža je len 1/2 lakťa (39 cm). Zapínanie zvrchníka je momentálne vyriešené háčikmi s očkami, časom nevylučujem ani prerobenie na zaväzovanie. 

Pre kuklu a rukavice som zvolil opäť hnedé súkno, v dokonca ešte vyššej gramáži (900 g). To sa mi zvýšilo z výroby celokolového plášťa, ktorý je možné vidieť na fotografiách z putovania Slovenským rajom v rámci projektu Pilgrimage 2021. V zálohe však stále je aj zvyšok súkna použitého na zvrchník pre prípad, že budem chcieť celú sadu mať nakoniec z jednotného materiálu.

Kým rukavice, klasické palčiaky so všívaným palcom, boli podšité ďalšou vrstvou tenkej vlny v prírodnej farbe, kukla podšitá nie je. Po vzore nohavíc sú oba diely strihané šikmo na väzbu látky, čím je zachovaná pomerne slušná pružnosť, vďaka ktorej sa kukla jednak jednoduchšie oblieka, ale tiež výstrih pre tvár napriek malému obvodu umožňuje kuklu stiahnuť z hlavy dozadu a použiť ju len ako nákrčník. Čo  počas aktívneho pohybu v teplote -6 stupňov bola prakticky jediná možnosť použitia bez rizika prehriatia.

Po vyskúšaní kompletu v teréne ešte budú nutné nejaké menšie úpravy, ide však už len o detaily vychádzajúce z dochovanej ikonografie k účelu, pre ktorý bol tento komplet vytvorený. So súčasným tempom našej práce to však môže byť pokojne aj za desať rokov...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára