streda 31. júla 2019

Plátené prístrešky pre mužstvo


Ubytovanie mušketierov Die Kompanie počas podujatia Šance 1526-1606

Je to už pomerne dávno, čo som na tomto blogu zverejnil dvojicu článkov o problematike kvartýrovania vojakov. Upravenú a na obsah bohatšiu verziu týchto článkov je dnes možné nájsť už aj na novom webe https://www.tricetiletavalka.cz/. Okrem iného aj v týchto článkoch sa je možné dočítať o prístreškoch budovaných vojakmi z rôznych dostupných materiálov, kde jedným z nich je ľanové plátno. Po niekoľkých rokoch odkladania sa podarilo zabezpečiť prvé kusy podobných prístreškov aj pre potreby mušketierov z Die Kompanie. 
Pochádzajú z dielne Toma Filipa, s ktorým sme sa dohodli prakticky okamžite po tom, ako v zime ohlásil obnovenie výroby stanov. Vzhľadom k tomu, že nielen ako výrobca, ale aj ako dlhoročný používateľ má bohaté osobné skúsenosti s rôznymi typmi "pláteného ubytovania", dokázal nájsť a odporučiť podstatne vhodnejší materiál ako zvyčajne používanú bavlnenú stanovku. Tú sme zavrhli ako nevhodnú hneď na začiatku jednania a namiesto nej zvolili hrubé ľanové plátno s gramážou vyše 500 g. Nevýhodou je síce trochu vyššia hmotnosť, ale keďže ich neplánujeme vláčiť na vlastných chrbtoch, tento faktor nehrá zásadnú rolu.

Plachta je zošitá z troch pásov širokých 70 cm, čo je rozmer, v ktorom sa bežne dodávalo ľanové plátno. Po odrátaní materiálu na švy a lemy je tak výsledný rozmer plachty 200x300 cm.   

Náčrt s vyznačenými švami, lemami a okami

Plachta disponuje ôsmymi okami z konopného povrázku, štyrmi na každej strane plachty. Každé oko je vyrobené prevlečením povrázku cez dvojicu ručne obšitých dierok. Tieto sú umiestnené do švov a lemov, kde je materiál vďaka navrstveniu dostatočne hrubý na to, aby zniesol aj obzvlášť drsné zaobchádzanie. Zároveň v prípade potreby je absolútne nenáročné poškodené oko vymeniť za nové.


Oko z konopného povrázku prevlečené ručne obšitými dierkami

Detail spojenia dvoch pásov plátna

S rozmerom plachty 200x300 cm a pri výške nosnej konštrukcie prístrešku cca 120 cm je obytná plocha 200x200 cm, čo je rozmer prístrešku popísaný vo vojenských manuáloch. Napríklad v diele Henryho Hexhama je tento rozmer spomínaný v súvislosti s ubytovaním buď pre dvoch jazdcov i so sedlami, alebo ako v našom prípade pre troch pešiakov. 

Plachty je možné použiť na viacero rôznych spôsobov, no vychádzajúc z písomných i obrazových zdrojov plánujeme naše prístrešky stavať primárne ako klasické "áčka" na jednoduchých drevených konštrukciách. Tieto je možné zabezpečiť prakticky kdekoľvek v priebehu niekoľkých minút, na stavbu stačia dve rázsochy a stredová tyč, ktoré si vojak dokáže zohnať prinajhoršom aj ostrým nožom. Rovnako ako konštrukciu je jednoduché z miestnych zdrojov vyrobiť aj kolíky, oboje sme si skúsili nedávno počas akcie v Mostech u Jablunkova. Výhodou týchto "obnoviteľných zdrojov" je jednak vizuálna podoba s obrazovými predlohami, no a tiež kopa ušetreného miesta v aute počas cestovania.     

Jednoduché lieskové kolíky
Hoci prvé tri plachty odpočívali u majiteľov už niekoľko mesiacov, kvôli účasti na akciách so skutočným kvartýrovaním pod strechou sme sa k ich ostrému vyskúšaniu dostali doslova len pred niekoľkými dňami. Vďaka slabým zrážkam a výdatnej rose sme zľahka "prubli" aj odolnosť plátna voči vode, počas horúceho a slnečného dňa hrubé plátno poskytovalo kvalitnejší tieň ako stany z bavlnenej stanovky, navyše mužstvo si tiež pochvaľovalo rýchlu stavbu či skladanie prístreškov. Nehovoriac o tom, že zoradené vedľa seba vyzerajú skutočne malebne a navyše spĺňajú aj všetky nároky holandských kolegov. 

A takúto radosť robia prístrešky mužstvu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára