štvrtok 15. októbra 2015

Žena na vojnovom ťažení, 1645

Armády počas tridsaťročnej vojny sprevádzali tiež ženy a to v rôznych podobách. Z nich azda najpočetnejšiu skupinu tvorili manželky alebo družky vojakov, nasledujúce svojich partnerov neraz i so zvyškom rodiny a všetkým majetkom, ktorý dokázali uniesť. Ich život počas ťaženia nebol o nič jednoduchší ako život vojakov, ženy čelili prakticky všetkým strastiam ako aj muži a hlad, vyčerpanie či chlad boli bežnou súčasťou ich životov a pravdepodobne si medzi mnohými z nich vybrali krutú daň. 

Jednou z takých žien mohla byť aj Barbora Mathaus, prostá mladá žena, luteránka z Košíc. Život v rodine prísneho otca, mestského lekára jej pripadal málo zaujímavý, a tak keď sa jej cesty skrížili s cestami Olaffa, dlho neváhala. S odstupom času možno o svojom rozhodnutí pochybuje, avšak šanca na návrat k životu riadnej ženy je príliš malá a jej neostáva nič iné ako zdieľať útrapy s ďalšími jej podobnými ženami, ktoré robia z táborov príjemnejšie miesto a životy vojakov znesiteľnejšie.

Medzi bežné denné činnosti žien sprevádzajúcich vojakov patrila okrem iného príprava jedla. Vzhľadom k tomu, že vojenské prídely len málokedy postačovali, snaha o prilepšovanie si nebola najmenšia. A tak si Barbora, ako i mnohé iné ženy, pomáha ako vie. Ako zručná krajčírka často obohatí rodinný rozpočet peniazmi či tovarom za opravy odevov alebo tiež praním spodného prádla. Ak to okolnosti umožňujú a situácia vyžaduje, neváha sa pustiť do blízkeho okolia a pokúsiť sa o obohatenie spoločného stola drobnou zverinou ulovenou do jednoduchých pascí, rybami z blízkych vodných zdrojov či zberom plodov. 

Zabezpečenie palivového dreva nie je v okolí táborov tiež vždy jednoduchá vec, a tak musí i jemná žena ako Barbora neraz siahnuť po sekere alebo píle, či prenášať drevo na veľké vzdialenosti. Našťastie na to nie je takmer nikdy sama, iné ženy s podobným osudom jej radi pomôžu.Samozrejme, len málokedy nezištne...

Vzhľadom na časté presuny a striedavé Olaffove úspechy pri získavaní koristi Barbora mnoho hmotného majetku nevlastní. S výnimkou niekoľkých pre prežitie nutných predmetov dennej potreby je jej jediným majetkom oblečenie, ktoré má na sebe. Barbora ako mladá žena sa rada páči a aj vďaka jej zručnosti sa jej darí udržiavať odev v dobrom stave a podľa možností dokonale sediaci. 
Ak si to situácia vyžaduje, oblečie si všetky vrstvy odevu a je tak takmer dokonale chránená voči nepriaznivým vonkajším vplyvom. Pár košieľ, kirtle, sukňa, kabátec a kabát, na nohách niekoľko vlnených pančúch a pevné kožené topánky - vďaka tomu je pripravená nielen na dlhé pochody, ale i na noci strávené pod šírym nebom, keď je nútená so svojím druhom zdieľať jeho plášť. 

Všetok jej majetok sa zmestí do noše a kapsy cez rameno, ktoré je zvyčajne nútená niesť na vlastnom chrbte. Tu a tam sa situácia zlepší a Barbora sa zvezie na niektorom z vozov či náklad naloží na oslíka. Vzhľadom k tomu, že v čase núdze je aj také nenáročné zviera ako oslík skôr na obtiaž, nie je jeho vlastníctvo rozhodne pravidlo. Samozrejme, Barbora neprestáva veriť, že jedného dňa si s Olaffom nahromadia dostatok peňazí na spoločný usporiadaný život. Avšak dovtedy sa musí v prvom rade snažiť o to, aby prežila nielen ona, ale i jej druh. Hoci je pravdepodobné, že mladá a krásna žena ako ona si ľahko nájde nového ochrancu.

Viac informácií o jednotlivých kusoch Barborinho šatníka je možné nájsť na tomto odkaze.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára